Effekten av å gå tur

Jeg føler at jeg gjentar meg selv når jeg stadig anbefaler deg å komme deg ut på tur. Men det er fordi jeg brenner for å formidle hvor enkelt det er. Effekten av å gå tur skal man heller ikke undervurdere. Jeg mener ikke at du skal legge ut på en dagsmarsj eller en villmarkstur.

Vinter på Kadettangen
Vinter på Kadettangen

 

Nei, det kan ha en veldig stor effekt å bare gå en helt vanlig tur i nærmiljøet ditt. Bor du midt i en storby vil det være en fordel å oppsøke en park eller nærmeste skog, da det å gå tur i naturen gi deg noen flere fordeler. Men uansett så er det viktigste at du kommer deg opp av sofaen og ut i det fri.

Når det er vinter og masse snø ute så er det mange som synes det er vanskelig å komme seg ut på tur. Gjelder det også for deg? Vet du hva som stopper deg?

 

Hva stopper deg?

Jeg tipper at det er tankene dine som stopper deg. Jeg tror nemlig at tankene våre er vår verste fiende.

Det kan handle om hvordan du oppfatter og tenker om været, hvilke følelser det gir deg, hva du skal ha på deg, om du har lyst å gå alene eller tror at du ikke har noen å gå sammen med, at du finner masse forklaringer på hvorfor det ikke passer for andre å gå sammen med deg, at du bare skal gjøre noe annet først osv.

Det kan komme mange tanker og/eller forklaringer som blir til hindringer. Du bruker opp energien din til tankevirksomhet og da blir det ikke noe av den turen ut. Derfor må du ikke alltid tro på og henge deg opp i de tankene som kommer din vei.

Jeg er på vei til å ha utetrening på Kalvøya
Jeg er på vei til å ha utetrening på Kalvøya

Hva vil det betyr for deg å gå en tur?

Det du må gjøre er å bestemme deg. Det er ikke nok å tenke «jeg bør komme meg ut en tur». Da legger du et annet press på deg selv og det kan føles som at det er noen andre som har bestemt at du skal gå på tur. Du må ha fokus på at du har lyst og du må fortelle deg selv hvorfor du har lyst.

Du skal finne ut hvorfor det er viktig for deg og hva det betyr for deg å gå tur. Da blir det også lettere for deg å gjennomføre selv når du er mindre motivert. Effekten av å gå tur kan være avgjørende for deg.

 

Nydelig solnedgang en vinterettermiddag
Nydelig solnedgang en vinterettermiddag

 

Her får du noen gode grunner til hva det kan bety for deg og å gå tur

 

1. Det er avstressende

Studier viser at sinnstilstanden endrer seg når man er fysisk aktiv. Mange opplever å få klarnet hodet for tanker og gjøremål når de bruker bena og går en tur og de føler seg mye bedre etterpå. Les tidligere innlegg om å finne roen i naturen og naturen får oss i godt humør.

 

2. Det gir deg bedre helse

Daglig fysisk aktivitet bidrar til å redusere risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdom, overvekt og diabetes type 2 og bedrer lungekapasiteten. Ved å gå en tur daglig kan du også oppfylle Helsedirektoratets anbefalinger om fysisk aktivitet.

 

3. Det styrker muskler og ledd samt bidrar til bedre balanse

Muskler i både rygg, mage og hofter aktiveres for å holde deg oppreist når du går. For hvert skritt aktiveres også både lår, rumpe og leggmusklene. For å aktivere rumpe og leggmsukler litt ekstra kan du for eksempel gå i motbakker eller i trapper.

 

4. Det er enkelt

Du kan gå når som helst og hvor som helst. Du er ikke avhengig av å skulle reise til et treningssenter for å gå på en tredemølle eller på annen måte bruke kroppen. Du trenger ikke noe fancy treningstøy. Du trenger bare sko og klær som tilpasses etter årstiden. Gåing ute kan du gjøre hele året, det gjelder bare å justere bekledningen. Du får frisk luft og kan bruke flere sanser mens du går ute. Det vil gi deg en totalopplevelse av velvære og glede.

 

«Daglig fysisk aktivitet kan halvere faren for livsstilssykdommer som hjertesykdom og diabetes.»

 

Føles dørstokkmila ekstra høy noen dager så les mine tips her til hvordan du kan hjelpe deg selv med litt ekstra motivasjon.

 

Blåtimen en vinterettermiddag
Blåtimen en vinterettermiddag

 

Frisk luft gjør godt for kropp og sinn
Frisk luft gjør godt for kropp og sinn

 

Les mer her:

Å gå er like bra for hjertet som å løpe

Gå tur for bedre helse

6 gode grunner til å gå en tur

 

Ønsker deg en riktig god tur for bedre helse og en sterkere kropp!

 

SMIL fra Charlotte

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.